CalcalistCalcalist

בשבוע הבא: שישה בתי השקעות ישיקו קרנות מחקות שיעקבו אחרי הביטקוין

הזינוק במחיר ואישור רשות ניירות ערך מביאים להסתערות של בתי ההשקעות על הביטקוין. בתוך יממה אחת פרסמו שישה בתי השקעות תשקיפים עבור קרנות מחקות שיעקבו אחרי מחיר הביטקוין. חלקן יעקבו אחרי קרן הסל שהשיקה בלאקרוק (IBIT), חלקן אחרי המדד שהשיקה חברת S&P, חלקן על המדד של בורסת שיקגו וקרן אחת תהיה אקטיבית ותנסה להשיג תשואה עודפת על מחיר הביטקוין. כל הקרנות יושקו יחד, בשבוע הבא, ביום המסחר ב־31 בדצמבר. הקרנות, כמו כל קרנות נאמנות, יהיו זמינות לרכישה בבנקים ובבתי השקעות. 

האפשרות להשיק קרנות מחקות אחרי הביטקוין היא תולדה של שידולים ובקשות של בתי ההשקעות מרשות ניירות ערך בשנתיים האחרונות. הרשות, לאורך השנה האחרונה, ביקשה מבתי ההשקעות לשלוח לה תשקיפים של הקרנות אותן בתי ההשקעות מתכוונים להשיק. את האישור הסופי העניקה הרשות רק בשבוע שעבר, כאשר התנאי שלה היה כי כל בתי ההשקעות ישיקו את המוצר יחד, מה שיקרה כאמור בשבוע הבא. 

האפשרות לעקוב אחרי הביטקוין דרך קרנות מחקות אושרה על ידי רשות ניירות הערך האמריקאית כבר בתחילת 2024 והביאה להשקת מספר קרנות מחקות על מחיר המטבע הדיגיטלי המפורסם. על פי אייל גורן, משנה למנכ"ל חברת הקרנות של IBI, אותו אישור היווה בעצמו מנוע לעליית מחירים של הביטקוין. "אי אפשר להתווכח שאישור רשות ניירות ערך היה מבין הסיבות שדחפו את מחיר הביטקוין מעלה. ברגע שהתחילו להנגיש לציבור את המוצר – זה שינה את המשחק. נכון להיום רוב מטבעות הביטקויון נמצאים בתעודות ולא בארנקים הדיגיטליים". 

אינפו הגופים הגדולים בעולם כבר מנהלים קרנות סל על הביטקוין

באוקטובר האחרון רשות ניירות הערך האמריקאית אף איפשרה לרשום למסחר בניו יורק אופציות על הביטקוין, שיאפשר לסוחרים עליו לגדר את העליות והירידות שלו. המהלכים האחרונים של הרשות לא חפים מביקורת כאשר המתנגדים טוענים כי הביטקוין לא עמד בהבטחה להפוך למטבע מבוזר או שמיש וכי ההחלטה לאפשר קרנות סל (ETF) על הביטקוין רק מתדלקת את הספקולציות על המטבע.

בשיחה עם בתי השקעות, עולה כי הדרישה לקרנות סל מחקות ביטקוין הגיעה מלמטה, כלומר מציבור הלקוחות. קרנות מחקות, בדומה למוצרים המקבילים בעולם שאושרו על ידי רשות ניירות הערך האמריקאית, נועדו להציע גישה פשוטה יותר לנכס הדיגיטלי מאשר דרך החזקה פיזית של המטבע בגופים שחלקם לא מפוקחים. 

החרטה היחידה שעולה מבכירים בענף היא על תזמון השקת הקרנות. להשקפתם, אם הרשות היתה פועלת יותר מהר ומאשרת כבר בתחילת השנה את הפעלתן, הם ולקוחותיהם היו נהנים מהעלייה המטאורית של מחיר הביטקוין בשנה הנוכחית. מחיר הביטקוין, נכון לכתיבת שורות אלה, הוא 98 אלף דולר לאחר שעלה מתחילת השנה ב־121.6%. 

"בתי ההשקעות מתחננים כבר יותר משנה לאשר קרנות סל והחלו לשלוח תשקיפים של קרנות ביטקוין כבר באמצע השנה. אבל לרגולטור יש את הקצב שלו, הוא צריך לבדוק את הפרטים", אומר בכיר בחברת קרנות.

על פי אייל חיים, סמנכ"ל איילון קרנות נאמנות, "נכון להיום משקיעי הריטייל בעולם מחזיקים כ־10% מיתרות הביטקוין, לעומת כ־6.5% בתחילת 2020. הנפקת החוזים והמכשירים הפיננסיים בארה"ב הגדילה משמעותית את החשיפה למטבע הדיגיטלי, הן של משקיעי ריטייל והן של משקיעים מוסדיים. כמו כן, גם מדינות ומוסדות הצטרפו לרכישות המטבע. ממשלת ארה"ב למשל, מחזיקה ביטקוין בשווי 20 מיליארד דולר. בינואר 2024 אושרו להנפקה etf בארה"ב שכמובן תרמו לעליית המחירים. הגדולה ביותר היא IBIT של בית ההשקעות בלאקרוק בהיקף של 54 מיליארד דולר. בנוסף יש מסחר בחוזים שאושר כבר באוקטובר 2021". 

לדברי חיים, "כבר שנים שאנחנו כבית השקעות מנסים לחבור לתחום המטבעות הדיגיטליים. השקנו קרן נאמנות שעוסקת בחברות בתחום, מתוך הכרה שהמחיר שלהן נגזר מהשינויים במטבעות דיגיטליים". חיים מתכוון לקרן הנאמנות איילון בלוקצ'יין וכרייה, שמנהלת 26.5 מיליון שקל בלבד. 

הקרנות המחקות על הביטקוין נסחרות בעוד שמחיר הביטקוין, קרוב לשיא כל הזמנים. על כן עולה התהייה האם לא מדובר פשוט במהלך הרגיל בו כסף של ההמונים, שמכונה במפגיע "כסף טיפש" נכנס לאופנה האחרונה, בעוד שהאחראים על אותה אופנה, שמכונים "כסף חכם", יוצאים ממנו. גורן מ־IBI מסביר כי "אין לי דעה אישית על הביטקוין, או שיש לי דעה אבל לא נוח לי להגיד אותה. בסוף, בתי השקעות הם פלטפורמה שצריכה להעניק למשקיעים את האפשרות הפשוטה ביותר להשקיע בנכסים אותם הם מבקשים לרכוש וזה בדיוק מה שקרנות הסל עושות בתחום הביטקוין. האם הביטקוין יקר או בועה? אמרו את זה עליו כשעלה מ־100 דולר ל־1,000 דולר ואז ל־10,000 דולר ועכשיו במחיר 100 אלף דולר".


Berita lainnya dari Calcalist

Berita lainnya