VIX (Korku) Endeksinde Günlükte Üçgen formasyonunun içinde hareket eden grafiğimiz H1 zaman diliminde Harmonik BAT ve 4H zaman diliminde Üçgenin aşağı yönlü kırılması ile Harmonik Butterfly formasyonu hedefleri izlenebilir.
VIX (Korku) Endeksi Nedir? Vix yani Volalite endeksinin piyasalarda bilinen diğer bir adı korku endeksidir. Bu korku endeksi adını almasının sebebi, piyasada yatırımcıların oynaklıktan korkarak yatırımdan çekinmeleri de ifade etmesinden kaynaklanır. Yatırımcılar, puslu havayı sevmez. Aşırı oynak piyasa bazı oyuncular için para kazanma imkanı sunarken özellikle kısa ve orta vadeli yatırımcılar için ön görülemez ve riskli bir ortam anlamına gelir. Vix endeksi yüksek olduğunda yatırımcılar, piyasada ne olacağı konusunda oldukça şaşkın bir haldedir. Piyasalarda hızlı düşüşler, hızlı düşüş ve yükselişler esnasında korku endeksi değeri yükselir.
VIX (Korku) Endeksi Nasıl Ölçülür?
Farklı vadelerde S&P 500 opsiyon sözleşmelerinin bir aylık dalgalanmalarını ölçmektedir. İleri vadeli sözleşmeler için Vix korku endeksi bir beklenti endeksidir.
Endeksin en düşük değeri Aralık 1993’te; 9.31 olarak görülmüştür.
Endeksin en yüksek değeri Kasım 2008’de; 80.86 olmuştur.
VIX (Korku) Endeksi Nasıl Yorumlanır? Vix endeksi 30’un üzerinde ise volitalite yüksek yani belirsizlikler çoktur. Endeks 20’nin altındaysa risk oldukça düşüktür, dalgalanmalar azdır. Vix korku endeksinin en önemli noktası %30’dur. Olumlu yönde bir sonuç elde edilmesi için önemli rakamın altında bir sonuç elde etmeliyiz. Korku endeksinde 20-30 arasındaki değerler normal değerler olarak kabul edilmiştir. Vix endeksinde değerin %60’ların üzerinde çıkması piyasa da büyük bir kargaşa çıkmasına neden olur.
Informasi dan publikasi tidak dimaksudkan untuk menjadi, dan bukan merupakan saran keuangan, investasi, perdagangan, atau rekomendasi lainnya yang diberikan atau didukung oleh TradingView. Baca selengkapnya di Persyaratan Penggunaan.