BİTCOİNE GELEN SON SATIŞLARIN FARKI?

Merhabalar. Geçtiğimiz analizlerimizde bitcoin 60Bin seviyesinde iken enstrümandaki isteksizlikten bahsettik ve nitekim analizden sonra bitcoin 33 Bin bölgesine kadar bir düşüş gösterdi.

Aynı zamanda dominancedeki mevcut riskten dolayı altcoinler adına tedbirli olunmasından da bahsetmiştik. Nitekim son yaşananlardan sonra da altcoin yatırımcısı ciddi zarar görmüş durumda.

Bu yazımızda ise; önce bitcoinin mevcut teknik görünümü dolayısıyla gerçekleşebilecek muhtemel hareketleri tartışacağız. Daha sonrasında ise fiyat hareketlerini izleyerek edindiğimiz bir sonuç, konuşulmayan bir bakış açısından bahsedeceğiz.

Yazımıza geçmeden önce; dileyen arkadaşlar twitter üzerinden de @emirthesargon kullanıcı adıyla takibe alabilirler.

1) BİTCOİNDE TEKNİK OLARAK RİSKLERİMİZ NELER?

Burada anlatılacak olanlar genel tabloya ilişkin yorumlardır. Kısa vadeli direnç, destek vs bunlardan bahsedilmez.

Şöyle ki; bitcoin için 28 Bin bölgesinin önemini geçtiğimiz mayıs ayında herkes öğrendi. Bu bölge çok hassas ve kritik bir bölgedir. Teknik olarak fiyat bu bölgeye geldiğinde pozitif sinyal üretir yani bu bölge üzerinde kalındığı sürece panik veya korkuya yer verilmemeli fakat!

Haftalık ve aylık periyotlarda 28 bölgesinin kaybedildiği bir durumda teknik olarak ciddi problemlerle karşılaşırız! Herkes bunun bilincinde olmalı ve alacağı hareketleri buna göre şekillendirmelidir. Zira haftalık periyotta 28 bölgesinin kaybedilmesi 19 bölgesine doğru potansiyel bir yolculuğun kilidini açarken; aylık periyotta bu bölgenin kaybedilmesi 12 Bin bölgesine doğru potansiyel bir yolculuğun kilidini açar!

Bu yüzden; duygulardan arındırılmış bir şekilde nesnel verilerle hareket etmenin çok daha önemli olduğu dönemlere giriyoruz. Özetle bitcoinde teknik; 28 Bölgesi üzerinde pozitiftir fakat bu bölgenin haftalık ve aylık periyotlarda kaybedilmemesine özen gösterilmelidir. Kaybedilmesi durumunda riskin doğru ayarlanması gerekir..

2) SON GELEN SATIŞLARIN FARKI NE?

Son gelen satışlar mayıs ayından biraz farklı. Şöyle ki;

Mayıs ayında enstrüman teknik bir bozulmaya gitmişti. (Yine bu durumdan analizlerimizle bahsetmiştik) O seviyelerden karşılaştığı satışlar tekniğe uygun satışlardı fakat bugün gelen satışlarla aralarında önemli bir fark var.

Mayıs ayında gelen satışlar 2 hafta içerisinde tamamlandı yani grafik üzerinden de görebileceğiniz üzere haftalık periyotta 2 sert mum ile 60 bölgesinden 30 bölgesine iniş sağlandı. Peki şu an gelen satışlardan farkı nedir?

Arkadaşlar mayıs ayında gelen satışlara baktığımızda biraz daha panik, korku biraz da manipülasyonun hakim olduğu satışlar olarak görüyoruz. Şu anki gelen satışlar ise çok daha organize bir şekilde gerçekleşiyor. Şöyle ki;

Son gelen satışlara grafik üzerinden bakacak olursanız; fiyat yukarıya tepki vererek, sert alım iğneleri bırakarak veya belli bir bölgede bekletildikten sonra aşağıya doğru iniş sağlıyor. Bu durumun bir benzeri 2017 ve 2019 zirveden dönüşlerinde de gerçekleşiyor. Grafik üzerindeki anlatımlara da bakalım lütfen.

Yani şunu anlatmaya çalışıyoruz; mayıs ayında gelen 2 haftada 60 bölgesinden 30 bölgesine iniş hareketini karşılamak daha kolaydı fakat bu sefer gerçekleşen inişler daha çok kademeli olarak gerçekleşiyor. Mayıstaki gibi 2 mumda aynı seviyeye getirmediler.

Buradan çıkarabileceğimiz iki sonuç var; birileri enstrümanda düşüşü fırsat görüyor (bunu aşağıya bırakılan sert iğnelerden anlayabiliyoruz) birileri ise ellerindeki ürünü belirli bölgelerde dağıtarak, fiyata tepki aldırarak ellerinden çıkartıyor. (Bunu da fiyatın belirli bölgede bekleyip düşmesi veya yukarı tepkiden sonra tekrardan aşağı yönelmesinden anlıyoruz.)

Bunlarla birlikte aynı sürecin 2017 ve 2019 zirveden dönüşlerinde de yaşandığı ve o dönemlerde fiyatın uzunca bir süre boyunca eski zirvesini göremediğini de fark ediyoruz. Bu yüzden bitcoinde 28 üzerinde kaldığı sürece teknik olarak pozitif olsa da gelecek olan yükselişlerin artık satış fırsatı olarak görülmesi daha da muhtemeldir.

ÖZETLE;

Bitcoini hem teknik olarak hem de geçmişte yapmış olduğu bir fiyat hareketinin bir benzerini şu an gerçekleştirdiğini fark edip nelerle karşılaşabileceğimizi yorumladık.

Yani fiyata gelebilecek teknik tepkiler birileri tarafından satış fırsatı olarak algılanabilir o yüzden sosyal medyada her zaman olduğu gibi yapılan algı çalışmalarına kulak asmamak ve mevcut duruma biraz daha sakin ve nesnel yaklaşmak gerekiyor.

Sosyal medyada; 2021 Yıl sonu hedefleri 100 Bin 120 Bin iken bu hedefler 2022 yıl sonuna ertelenmiş durumda. Fiyatlara yön veren büyük kurumlar dahi bazı hedeflerinden yanılabiliyorken; sosyal medyada birkaç yüz bin takipçisi bulanan kişilerin ay, ay hatta gün, gün yaşanacakları iddia etmelerine kulak asmayın.

Burada kimin haklı çıktığı veya kimin haksız çıktığı önemli değil. Sosyal medyadaki algılar yüzünden kendi içimizde kutuplaştırıldık. Fiyatın yapmış olduğu hareketler dolayısıyla birileri haklı çıkıyor birileri haksız. Bir taraf övünüyor bir taraf hakarete maruz kalıyor. Bize bunlar fayda sağlamaz. Bize fayda sağlayacak olanlar; olabildiğince nesnel veriler üzerinden her iki yönü de (yükseliş ve düşüş) analiz edebilmektir.

Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.

Beyond Technical AnalysisBitcoin (Cryptocurrency)BTCkriptoSupply and DemandSupport and Resistance

Juga di:

Pernyataan Penyangkalan