ATAKEY (ATAKP) NE ZAMAN TAVAN BOZACAK VE TEMEL ANALİZİ

Diupdate
28.07.2023 tarihi ile ATAKP cuma gününü de tavan olarak kapayarak, iskontolu fiyatı tamamlamış ve piyasa değeri fiyatına gelmiş durumda. Tavanda girilen alım emri olarak 4.1 milyon alım emri beklemekte olup bu sayı aynı anda arz olan kaleser ve fuzul gayrimenkule göre son derece düşük. Bu durumda en son halka arz olan şirketler içerisinde ATAKP'nin ilk tavan bozacak olan şirket olduğunu varsayabiliriz.

Tahminimce daha önceki 2 günlük fiyat hareketlerine baktığımızda günde ortalama 900 bin emirin borsada karşılık bulduğunu ve işlemin gerçekleştiğini görüyoruz. İlerleyen süreçte hissede tavanın erken bozulacağı endişesini de eklenmesi ile birlikte satımların hızlanarak tavanda bekleyen emirlerin hızla eriyeceğini de varsayabiliriz. Bu takdirde ortalama bir tahminle ATAKP'nin en fazla 3 ile 4 işlem günü daha tavan yaparak tavan serisini bozacağı kanaatindeyim.

ATAKP hissesine ilişkin temel analiz kısmına geldiğimizde;

ATAKP Afyonkarahisar da bulunan üretim tesisleri ile birlikte TFI TAB Gıda'nın tüm çeşitlerde işlenmiş patates, halka soğan üretimini karşılamakta. Atakey patates üretim tesislerinin 168.000 metrekare yüz ölçümüne sahip tesislerinde yılda 90 bin ton üretim yapmaktadır. Atakey'in satışlarını yaptığı firma Türkiye de 14.000 adet mağazası olan Popoyes, Burger King, Usta Dönerci gibi birçok markanın da franchise sistemi işletilmesini sağlayan bu mağazaların tek tedarikçisidir.

Atakey patates üretiminin yüzde 80'nini iç piyasaya yapmakta olup tek ihracatı yine Tab gıdanın sahibi olduğu Çindeki 14000 adet olan Tab gıda restoranlarıdır. Bununla birlikte iç piyasanın donmuş patates ihtiyacının 1/5 %20si de bu şirket tarafından karşılanmaktadır. Şirketin olumlu olumsuz yönlerini değerlendirecek olursak;

Olumlu yönleri

- Gelişmiş tesislere ve her zaman satış garantisine sahip satış mağazalarına sahiptir. Bu yönü ile ATAKP için bu durum olumlu değerlendirilebilir ve şirketin son derece defansif bir yapıya sahip olduğu öngörülebilir.

-İç pazarda %20 pazar payı hakimiyeti gelişmeye açık ve iyi bir oran olarak gözümüze çarpmaktadır.

-İçinde bulunduğu gıda sektörü nedeniyle bankacılık emlak krizi finansal nitelikli krizlerden geç etkilenecek veya hiç etkilenmeyecek bir konumdadır.

-Halka arzdan elde edilecek gelirlerinde şirket üretim kapasite artışı için kullanılacak olması da olumlu yönlerinden birisi.

-En son olumlu olarak belirtebileceğim kısmı halka açıklık oranının yüzde 20.3 olması ve 22 milyon senede sahip olması olumlu yönlerinden. ATAKP'nin bir kısmına da Tab gıdanın ilerleyen süreçte geri alım yapması halinde ve fonların elinde bulundurması halinde hisse sayısının azlığı nedeniyle hissenin pazarlanması halinde hisse fiyatlarında bir anlık spekülatif bir yükseliş belki gelebilir. Bu nedenle küçük miktar tavan serisi bozmasına müteakip ekleme yapılabilir.

Olumsuz yönleri:

-ATAKP olumsuz olarak değerlendirilebilecek kısmı şirketin kendi başına hareket eden bir şirket statüsünde değil daha çok TAB gıdanın alt şirketi konumunda olmasıdır. Bu nedenle şirketin büyüme stratejisi tamamen Tab gıda ya bağımlı şekilde ilerleyecek ve piyasada diğer rakipleri olan ve işlenmiş patates ihtiyacı olan firmaların özellikle rakipleri olan Tab gıdayı daha da büyümemek adına tercih etmeyecekleri bir şirket olabilecek olmasından dolayı pazar payı büyüyemeyebilecektir.

-Şirketin içinde bulunduğu sektör çok kısıtlı ve tek bir ürüne yönelmiş olması nedeniyle büyüme oranları belirli ve kısır Şirketin yapabileceği bir inovasyon nerdeyse yok. Sadece pazar payını büyütme üzerine bir hamlede bulunabilecektir. durumda. Bu durum şirketin gelişme olanaklarını kısıtlamakta.

-Ülkemizde 9 Mart 2023 tarihine kadar şirketin patates ihracı yasaklı iken Tarım bakanlığının aldığı bir karar ile patates ihracı kaldırıldı. Bu durum her ne kadar atakp olumlu gözükse de buğday gibi temel gıda ürünlerinden olan patatese, ilerleyen zamanlarda enflasyon ve küresel ısınmaya bağlı üretim düşüşleri nedeniyle tekrar yasaklama getirilmesi kuvvetle muhtemel. Bu durum ATAKP'nin ihracat yapmasını da engelleyen bir durum ortaya çıkarabilecektir. Ancak ülkemizde ki makarnacılık sektörü gibi rusyadan getirtilen buğday ile işleyerek makarna üreten şirketler gibi ATAKP patates konusunda ihraç ettiği patatesi işlenmiş parmak patatese dönüştürerek uluslarası pazarlara açılabilir ise olumlu bir durum doğuracaktır. Ancak ne şirket halka izahnamesinde ne de şirket sayfalarında bu konuda bir çalışma görmediğim gibi hep şirketin mağazalarından aldığı güce dikkat çekilmiş.

-Şirketin nerdeyse tüm satışlarının İç piyasaya olması nedeniyle eğer iç piyasada durgunluk meydana geldiği takdirde finansal raporlarında bundan etkilenerek şirketin değerinde düşüş meydana getirebileceği gözden kaçırılmamalıdır.

(KİŞİSEL GÖRÜŞÜM BEKLENTİM :DEFANSİF ŞİRKET ENDEKS SEVİYESİNDE GETİRİ)

YUKARIDA BELİRTTİĞİM TÜM AÇIKLAMALAR KİŞİSEL GÖRÜŞLERİMDEN İBARET OLUP YATIRIM TAVSİYESİ NİTELİĞİNDE DEĞİLDİR.YATIRIM KARARLARINIZI ALIRKEN TAMAMEN RİSK ALMA SEVİYESİNİZİ BİLEREK KENDİ KARARLARINIZ İLE HAREKET EDİNİZ.

Catatan
Yazarken gözden kaçan ve sonra gördüğüm bir ibareyi düzelmek amacıyla maddeyi düzelterek tekrar yayınlama gereksinimi duydum.

Ülkemizde 9 Mart 2023 tarihine kadar şirketin patates ihracı yasaklı iken Tarım bakanlığının aldığı bir karar ile patates ihracı kaldırıldı. Bu durum her ne kadar ATAKP olumlu gözükse de buğday gibi temel gıda ürünlerinden olan patatese, ilerleyen zamanlarda enflasyon ve küresel ısınmaya bağlı üretim düşüşleri nedeniyle tekrar yasaklama getirilmesi kuvvetle muhtemel.

Bu durum ATAKP'nin ihracat yapmasını da engelleyen bir durum ortaya çıkarabilecektir. Ancak ülkemizde ki makarnacılık sektörü gibi Rusyadan getirtilen buğday ile işleyerek makarna üreten şirketler gibi ATAKP patates konusunda patates ithalatı yaparak ithal ettiği patatesi işlenmiş parmak patatese dönüştürerbilir ve ihraç ederek uluslarası pazarlara açılabilir ise olumlu bir durum doğuracaktır. Özellikle Suriye gibi civar ülkelerde patates tarımı yapılarak ülkemize ithal edilerek işlenme veya iç pazara sunma gibi benzer sistemleri önümüzde ki dönemlerde gördük. Ancak ne şirket halka izahnamesinde ne de şirket sayfalarında bu konuda bir çalışma görmediğim gibi hep şirketin sahibi olan TAB GIDA mağazalarından aldığı güce dikkat çekilmiş.
Trend Analysis

Pernyataan Penyangkalan