Geleceğe Yatırım İçin Enerji Depolama Şirketleri 🔋

Diupdate
Sevgili Dostlar,

Mart 2021 tarihinde sizlerle paylaştığım analizde Yenilenebilir Enerji konusunu gündeme getirmiş ve önümüzdeki dönemde bu sektörün her yurtiçi hem de yurtdışında çok rağbet görüp yükseleceğini anlatmıştım. ☀️

Haliyle yurtdışında Çin'in başını çektiği bazı ülkeler 10 yıl önce yatırıma başlamışlardı. Bizde de buna erken uyanan aşağıda gördüğünüz firmalar da yatırıma başlayıp sektörün öncüleri oldular.

İşte o tarihte işe uyanıp bu enerji şirketlerinden portföy kuranlar 1.5 yılda ortalamada %255 getiri elde ettiler. 💪🏼 🚀

Aferin onlara! 😉

En aşağıda bu analizi bulabilirsiniz.

Şimdiyse özellikle bizim gibi temel enerji kaynağı fakiri ülkelerin (doğalgaz-petrol-kaya gazı gibi), yenilenebilir enerjiye yatırım yapıp enerjinin depolanabileceği ve peyderpey dağıtıma sokulacaği sistemlere ihtiyaç var.

Geçen hafta ilgili bakanın da, "25 milyar dolarlık yatırım bekliyoruz." diye dile getirdiği mevzuya aşağıdaki firmalar çok önceden yatırım yapmaya başladılar. Lütfen aşağıdaki bağlantılara tıklayıp ilgili haberlerini inceleyin:

📍AKSEN
📍KONTR (Pomega Enerji Ortaklığıyla)
📍KCHOL
📍YEOTK
📍ZOREN
📍GESAN (Europower-Halka arz olacak)
📍ASTOR (Halka arz olacak)

Ancak bu tip bir büyük dönüşüm ve yatırım tek başına özel sektörün sorumluluğunda olamaz. Hakim otoritenin yani devletin de taşın altına elini koyması gerekir. ✋✋✋

En azından yatırım teşvikleriyle (en az 5 maksimum 10 yıl geri ödemesiz ve çok düşük faizli krediler), arazi imar değişiklikleri, enerji regülasyonlarıyla ve personel-vergi-sgk destekleriyle bu tip firmaların önünü açması gerekir.

Enerji depolama haliyle biraz çevre kirletici yanının da olmasından ötürü, devlet tarafından çok ciddi takip ve kanuni yaptırımlarla ele alınması gerekiyor. (İşte esas burası beni korkutuyor çünkü ortada bariz bir kel-ilaç-baş benzetmesi mevcut. Tırıs tırıs hayırlısı 😁

Konuyla ilgili akademik çalışmalar da çok önceden başlatılmıştı. Sektörel fırsat ve engellerin irdelendiği makalelerden bir örneği burada. İlginç saptamalar yapmışlar. Okuyayım hemen!

Konuyla ilgili Tübitak da üstüne düşeni, biraz geç de olsa, yapıp Avrupa Birliği fonları temelli bir enerji depolama çağrısı açmıştı 2019'da. Bunu da okuyayım hemen!

Son Dakika: Konuyla ilgili tam da teşvikler derken EPDK yeni bir tebliği yayınladı ve teşvikleri anlatan bir görsel paylaştı.

Okunaklı olması açısından 2 parça halinde aşağıya kopyaladım.

Resim 1
Resim2

Üstüme düşeni yaptım. Haberiniz ola! ⚡️🔥✨
Catatan
📍ENJSA: Analizde Enerjisa'yı eklememişim. Dikkatli takipçi bir kardeşim uyardı.
Enerjisa özellikle EŞarj şirketiyle birlikte depolama ve ciddi bir elektirkli araç şarj istasyonları kurulumu yapıyorlar.

Daha önce Eşarj’ın %80’ini elinde bulunduran Enerjisa, 42,4 milyon TL karşılığında, şirketten %14’lük hisse alımı gerçekleştirdi. Böylece EnerjiSA’nın, Eşarj’daki payı %94’e yükseldi Aralık 2021'de.

Bir göz atın: esarj.com/
Catatan
🔥 Enerji depolamaya ilişkin değişiklikler resmi gazetede yayınlandı. Haydi bakalım, biraz okuyalım ve değerlendirelim...

Okumak isteyenler için: resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/11/20221119-3.htm
Trade aktif
AYDEM ENERJİ’NİN DEPOLAMA TESİSİ BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ:

Aydem Yenilenebilir Enerji’nin bağlı ortaklığı Sarı Perakende Enerji Satış ve Ticaret A.Ş.’nin mevcut Tedarik Lisansı kapsamında EPDK'ya 1.400 MW’lık müstakil depolama tesisi başvurusu uygun bulundu.

Müstakil depolama tesisleri icin TEİAŞ'dan alınan bağlantı görüşlerine istinaden Resmi Gazete'de 19 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan mevzuatlar kapsamında 400 MW GES ve 100 MW RES olmak üzere toplam 500 MW kapasite icin yönetmeliğin yayımlandığı aynı gün ön lisans başvurusu yapıldı.
Trade aktif
📌YEOTK Enerji Depolama için önlisans başvurusu yaptı

"Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı YEO Enerji Yatırımları A.Ş., 19.11.2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasasında
Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, 6 ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 250 MW
gücünde Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 250 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik
depolama tesisi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na önlisans başvurusunda bulunmuştur"
Trade aktif
📍 Bir EDT başvurusu daha geldi. Bu Sefer TÜPRAŞ'tan...

📍 Halihazırda 442 MW kapasiteye sahip olan bağlı ortaklığı Entek Elektrik Üretimi A.Ş, EPDK'ya depolama tesisi kurmak taahhüdü ile mevcut kapasitesine ilave olarak 150 MW GES ve 854,5 MW RES olmak üzere toplamda 1.004,5 MW ilave kapasite için ön lisans başvurusu yaptı.
Trade aktif
📍BIOEN – BIOEN Doğanlar Holding’in iştiraki Doğan Kent adlı şirketi 3 milyon TL bedel ile satın aldı.

Doğan Kent, enerji ticareti alanında faaliyet gösteren bir firma olup, ayrıca yakın zamanda EPDK’ya 300MW depolama lisansı almak üzere başvuru yapmıştır.
Trade aktif
📍GEREL

Bağlı ortaklığımız olan Gersan Şarj Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., TC. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun kararı ile ŞH/11392-4/00061 numaralı "Şarj Ağı İşletme Lisansı" ile yetkilendirilmiştir.

Söz konusu lisansın süresi 49 yıldır.
Trade aktif
📍TUPRS Entek Elektrik, 150MW Ges ve 85,5MW RES olmak üzere toplamda 15 proje için (Müstakil Enerji Depolama Tesisi) EPDK'ya önlisans başvurusu yaptı.
Trade aktif
📍MNDRS

4 ayrı depolamalı elektrik tesisi için 300MWm RES ile 50 MWm GES ve bu santrallere bütünleşik toplam 350 MWh kapasiteli elektrik depolama tesisleri kurmak için EPDK’ya önlisans başvurusunda bulundu.
Catatan
📍AKSEN

19 Kasım’da yayınlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında rüzgar enerjisine ve güneş enerjisine dayalı depolamalı elektrik üretim tesisleri için ön lisans başvurusunda bulundu.
Catatan
📍MAGEN

%100 ortaklık Anatolia Yenilenebilir Enerji,4 ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 525 MWm/350 MWe gücünde GES ve bu santrallere bütünleşik 350 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi kurmak için EPDK’ya önlisans başvurusunda bulundu.
Catatan
📍ESEN

%100 bağlı ortaklık Esenboğa Batarya Sistemleri ve Enerji Yatırımları, ünvanlı yeni bir şirket kurulmasına karar verilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretimi ile depolamalı elektrik üretim tesisi yatırımları yapılması planlanıyor.
Catatan
📍SAHOL

İştiraki Enerjisa ile Enercon grubu 1.2 milyar dolar #yatirimyapacak ve YEKA-2 ihalelerinin tamamını kapsayan 1.000 MW’lık rüzgar enerjisi santrali kurulacak. Yatırım 2026 yılında tamamlanacak.
Catatan
📍Galata Wind Enerji GWIND

500 MW RES ve 50 MW GES olmak üzere toplam 550 MW kapasiteli depolamalı elektrik üretim tesisi için ön lisans başvurusu yapıldı. Uygun bulunması halinde ilgili projelerin yatırım süreci, maliyet ve finansman esasları kamuoyuyla ayrıca paylaşılacak.
Catatan
📍 ALARKO Holding

1 GW müstakil depolama tesisi lisansı istedi

Alarko Holding’in bağlı ortaklığı Alen Alarko Enerji Ticaret AŞ, 1000 MW kapasiteli 4 ayrı müstakil elektrik depolama tesisi kurulumu için EPDK’ya lisans tadil başvurusunda bulundu.
AKSENeuropowerFundamental AnalysisGESANKCHOLKONTRpomegayenilenebilirenerjiYEOTKZOREN

X'ten takip etmek üzere: twitter.com/BrankoPetruci

Finans Piyasalarında Rotanızı Çizmenin Yol Haritası Kaynakları: x.com/BrankoPetruci/status/1748293185699205255
Juga di:

Publikasi terkait

Pernyataan Penyangkalan